Învățatul prin joc – Cum poate influența acest lucru dezvoltarea copilului tău?
Primii ani din viața unui copil sunt esențiali în dezvoltarea acestuia. Ca părinți, suntem obișnuiți să oferim o atenție deosebită către lucruri precum odihna, alimentația sau siguranța, însă pe lângă aceste activități fundamentale, este important să conștientizăm rolul învățatului prin jocul în dezvoltarea copilului.
Pe lângă somn, cea mai mare parte a timpului un copil se distrează pe diverse jocuri. Datorită acestui fapt, se formează inconștient o bază de cunoștințe și un tipar comportamental. Astfel, are loc învățatul prin joc.
Copiii cunosc lumea prin joc, prin explorare și interacțiune atât cu obiecte cât și cu alți parteneri de joacă. Încă de la o vârstă fragedă, aceștia își fac diverse scenarii în care, cu ajutorul jucăriilor, învață să își exprime gândurile și trăirile. Putem spune că jocul îi ajută pe cei mici să identifice emoțiile și să empatizeze cu cei din jur. Dacă îi observi când se joacă, poți identifica și tu stări precum fericire sau frustrare și modalitățile micuțului de adaptare la acestea. În acest mod, copilul tău, învață prin joc într-un mod pasiv acest concepte de baza care îl ajută la construirea unui caracter personal.
O abilitate importantă dezvoltată prin joc este creativitatea. În timpul jocului, copilul este nevoit constant ori să inoveze cu ajutorul jucăriilor ori să își construiască propriile scenarii. Adesea, cei mici vin către părinți cu fel de fel de astfel de “piese de teatru”. Aici se poate observa influența învățatului prin joc în dezvoltarea copilului deoarece, ca părinți, cunoaștem importanța creativității în toate domeniile de activitate.
Condiția fizică este și ea la fel de importantă, iar prin joc aceasta este întărită. Mișcarea, agitația, jocurile în aer liber și abilitățile motorii sunt esențiale pentru a avea o dezvoltare armonioasă, atât conceptuală cât și din perspectiva condiției fizice.
Odată cu vârsta, cei mici încep să se joace și cu alți copii. Activitățile precum ieșitul în parcul de joacă, mersul la grădiniță sau întrevederile între prieteni contribuie la dezvoltarea copilului din punct de vedere social. Cooperarea, răbdarea, empatia sunt doar câteva abilități dezvoltate în procesul de învățare prin joc.
Este esențial să înțelegem că, în funcție de vârstă, există diferite jucării și jocuri potrivite pentru copil. Acest lucru se datorează dezvoltării treptate a copilului și necesității alegerii unei jucării care să contribuie la acest procedeu. De exemplu, pentru copiii între 1 și 3 ani este indicat să alegi jocuri care contribuie ladezvoltarea funcțiilor motorii, la identificarea culorilor sau îmbunătățirea coordonării.
Copilăria este considerată cea mai relevantă perioadă pentru dezvoltarea armonioasă a copilului și pentru formarea bazei pe care o va avea ca viitor adult.
Astfel, învățarea prin joc capătă un rol esențial în asigurarea unei bune evoluții, astfel necesită prioritizare și atenție deosebită din partea părinților.
În programul FasTrack Explorers, profităm la maxim de această fereastră de vârstă pentru a stimula dezvoltarea cognitivă a copiilor. În acest sens, oferim o experiență de învățare prin fel de fel de activități, potrivite vârstei, digitale și interactive. Muzică, artă și mișcare – programul ideal pentru copilul tău!
Sfatul FasTracKids: Ține minte, timpul petrecut jucându-te alături de cel mic este infinit de valoros pentru ambele părți!
Dacă ai întrebări sau dorești să discuți cu noi, lasă-ne un mesaj sau sună-ne la numărul de telefon de pe pagina de contact: https://fastrackids.ro/contact/