Despre reciclare și importanța acesteia se vorbește în aceste zile atât de mult, încât nu este nevoie să repetăm cât de mult afectează plasticul natura, calitatea vieții, viitorul nostru și al copiilor noștri. Totul într-un cerc vicios atât de bine pus la punct, cu o minuțiozitate demnă de mecanism, astfel că până în 2021, populația planetei va fi cumpărat anual aproximativ 585 miliarde de sticle de plastic.

Această statistică este doar o mică parte dintr-un tablou al degradării vieții. Plastic is NOT fantastic. Chiar deloc. Așa că reducerea, reciclarea, reutilizarea acestuia se impun ca piatră de temelie pentru un viitor decent. Iar aceste procese devin, fără îndoială, educație pură, de transmis de către noi, adulții, așa încât să devină stil de viață pentru copii.

Dacă la adulți, schimbarea stă în noi și trebuie să ne impunem mici artificii de comportament de reciclare, la copii obiceiurile sănătoase intră mult mai ușor în comportament, în primul rând prin exemplul personal pe care îl au de la părinți.

Ce poți face?

Explică-i copilului pe înțelesul lui ce înseamnă poluarea. Nu uita că aceasta nu se reduce doar la plastic, ci poate fi și luminoasă, fonică etc. Copilul va înțelege cum poluarea și risipa ne afectează pe toți, de ce și cum protejăm mediul.

Profită de fiecare plimbare în aer liber pentru a oferi o lecție: dacă oamenii nu aruncă ambalajele la gunoi, acestea vor polua natura, pungile de plastic aruncate în apă vor omorî peștii, guma de mestecat aruncată pe jos poate sufoca păsările și cum copacii, plantele și animalele fac parte dintr-un eco-sistem care ne ajută să trăim sănătos și noi la rândul nostru.

Reciclare selectivă. Prin puterea exemplului, din nou. Și acasă, dar și în public, aruncați gunoiul în saci în pungi sau compartimente diferite în funcție de imaginile de pe ele: hârtie, sticlă, plastic și gunoi menajer. În curând, va învăța și culorile fiecărei categorii, dar să fim sinceri, nici noi adulții nu le știm. Copiii, însă, învață mai ușor.

Experimentează simplu și la îndemână. Îngropând o pungă de plastic și una de hârtie în pământ și întorcându-vă la ele peste câteva săptămâni, copilul va învăța prin comparație despre cât de greu de degradează plasticul.

Reciclare creativă. Folosiți-vă imaginația, căutați tutoriale- internetul este foarte generos din acest punct de vedere- despre cum puteți transforma sticlele de plastic, paiele, șervețelele, revistele vechi, tuburile de la hârtia igienică, tricouri vechi, cartoanele de ouă, ambalaje de lapte și iaurt, șosete și mănuși fără perechi, în jucării, sacoșe textile pentru cumpărături, suporturi, căsuțe de păpuși, creaturi extraterestre, nave spațiale, animăluțe și lista poate continua în nesfârșite moduri. Important este că vă distrați, vă puneți imaginația la lucru, în timp ce contribuiți la un mediu mai curat.

Donați haine și jucării. Imaginați-vă doar cât de benefică este această acțiune. Nu doar că puneți umărul la menținerea unei naturi cât mai aerisite prin reciclare și refolosirea obiectelor de plastic, dar copilul va învăța o altă lecție importantă: despre altruism și frumusețea de a împărți.

Citiți despre reciclare. Găsiți informație prețioasă, moduri creative de a recicla și reutiliza, toate sub forma unor povești atractive, dar și jocuri și activități care îl vor încuraja la reciclare. 

Sunt atât de multe posibilități, povești, activități, moduri de reciclare, resurse de învățare. Cel mai important este ca noi, adulții, să fim conștienți de importanța reducerii lui. Implicarea, răbdarea și, mai ales, exemplul personal reprezintă cea mai eficientă formă de educare. Învățând despre reciclare și fiindu-le stil de viață, copiii își construiesc, aproape din inerție, un viitor așa cum au dreptul să aibă: curat!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *