Adaptarea la gradinita

Despre adaptarea copilului la grădiniță - 10 sfaturi pentru o acomodare cât mai ușoară

 

Timpul a zburat pur și simplu. Credeai că perioada de bebelușeală va dura o veșnicie și ai vrut să îngheți fiecare moment în timp și să-l păstrezi intact in memorie. Și ai vrut să îl ții și pe cel mic să rămână așa mic și să nu plece de la pieptul tău niciodată. Dar e toddler acum, e mai independent și năstrușnic, iar tu ești mai degrabă preocupată în momentele în care este prea liniște în camera lui. A venit perioada pentru adaptarea copilului la grădiniță!

Fie că este momentul în care trebuie să te întorci la locul de muncă, ai nevoie de mai mult timp pentru tine sau, pur și simplu, îmbrățișezi momentul în care puiul tău face primii pași pe cont propriu, în viață, se deschide un nou capitol: grădinița.

Nu este un moment ușor pentru niciunul dintre voi, iar totul se schimbă în dinamica familiei. Credem, însă, că această trecere poate fi făcută cu mai multă ușurință dacă vă pregătiți din timp pentru noua experiență – adaptarea copilului la grădiniță.

Adaptarea copilului la gradinita
  1. Vizitați grădinița, zona în care este aceasta, povestiți despre ea. Înainte de a începe grădinița faceți cât mai multe plimbări, admirați copacii și locul de joacă din curtea grădiniței. Faceți chiar scenarii împreună cu copilul. Ce tobogan frumos! Aici vin foarte mulți copii și cred că te vei distra grozav împreună cu ei!                                                                       
  2. Implicați copilul în tot acest proces. Știți cât confort le aduce senzația de control, așa că alegeți împreună bavețica, ghiozdanul, încălțările de interior. Ce sticluță cu apă preferi pentru grădiniță? Cea cu elefant sau cea cu pinguin?
  3. Jocuri de despărțire și revenire. Adaptate vârstei fiecărui copil, sunt extrem de eficiente pentru a evita teama de abandon. Cucu-bau, de-a v-ați ascunselea, jocuri de rol cu tema călătoriei sau a mersului la serviciu, despărțiri scurte și reveniri rapide, intratul în tunel sau sub pături.
  4. Vorbiți despre grădiniță. Folosiți imagini ale grădiniței alese, cărți adaptate vârstei lor despre acest subiect, povestiți rutina unei zile. Vom merge împreună până acolo. Te voi ajuta să te schimbi cu încălțările de grădiniță. Apoi veți începe cântecelul de salutare, veți lua o gustare și veți ieși în curte unde vă veți da în tobogan. Apoi mama va veni să te ia.
  5. Adaptarea nu se face brusc. Dați-vă câteva zile pentru procesul de acomodare. Dacă grădinița pentru care ați optat permite acest lucru, rămâneți cu copilul la activități, micșorând treptat această perioadă.

    Obiectivul este separarea treptată. După ce ați intrat împreună, spuneți-i că mergeți până la toaletă și vă întoarceți repede. Faceți astfel de exerciții, pentru că plecând și revenind rapid, copilul asociază absența părintelui cu reîntoarcerea lui.

    Nu prelungiți, însă, perioada de acomodare pentru că există pericolul ca toddlerul să asocieze noua experiență cu prezența totală a părintelui.
  1. Ajută foarte mult grădinițele care au program de adaptare.  În primul rând pentru că înțeleg că este un proces foarte important pentru dinamica familiei și pentru că fac echipă cu părintele. Permit prezența acestuia și pun la dispoziție un program special și individualizat de adaptare pentru fiecare copil. La FasTracKids, programele Signing sunt menite să înceapă ușor-ușor adaptarea copilului la grădiniță. Descoperă-le aici: https://fastrackids.ro/cursuri/fastrack-signing/ 
  2. Oricum ar fi, copilul va întâmpina cu reticență noua schimbare. Partea pozitivă în care el va merge cu drag în colectivitate va fi mereu precedată de o scurtă perioadă de suferință cauzată de despărțirea de mama. Rămâneți însă fermi și pozitivi în comunicarea cu cel mic, liniștiți la gândul că ați făcut o alegere bună. Totul cu empatie și blândețe. Poate fi chiar extra-empatie, extra-blândețe și extra-dragoste în această perioadă de acomodare. Aduceți-l și luați-l de la grădiniță cu veselie și căldură. Orice urmă de îndoială se transmite și influențează negativ.                                                                                  Știu că îți este greu. Ne pupăm acum tare, tare și mama merge la serviciu. Tu vei petrece câteva ore grozave cu Laura și ceilalți copii, veți lua micul dejun, iar după ce veți ieși în curte, mama va veni să te ia. Ține minte, mama se întoarce mereu să te ia.
  1. Nu plecați pe furiș, luați-vă rămas bun de fiecare dată și nu vă întoarceți după ce ați făcut-o pentru a nu prelungi momentul neplăcut al despărțirii.
  2. Nu orice gest de aversiune față de grădiniță este un motiv major de îngrijorare. Dacă momentele de revoltă nu durează mult după despărțirea de părinte, iar copilul are un comportament normal până la finalul programului, atunci nu vă îngrijorați. Totuși, dacă apar tulburări precum inapetența, voma, rosul unghiilor, crize serioase de plans, violență sau apatie, poate ar fi bine să amânați intrarea în colectivitate
  1. Alegeți momentul intrării în colectivitate într-o perioadă lipsită de stres și schimbări majore în viața de familie, cum ar fi perioade de convalescență, schimbarea domiciliului, delegații sau concedii.
Adaptarea copilului la gradinita

Dragă părinte, nu uita!

E firesc să te temi că îi vor lipsi dragostea și liniștea pe care i-o dă prezența ta, că se va simți părăsit și că orice ieșire din mediul cu care este obisnuit este un factor de stres pentru puiul tău. Dar aceste lucruri pot fi gestionate și chiar combătute, așa cum am povestit mai sus. Alternativa de a nu intra în colectivitate este, categoric, un dezavantaj pentru el. Citește aici sfatul părinților despre importanța socializării pentru o dezvoltare armonioasă: https://sfatulparintilor.ro/prescolari/comportament-si-dezvoltare/importanta-socializarii-pentru-o-dezvoltare-armonioasa/.

Socializarea și contactul cu ceilalți copii sunt extrem de importante pentru dezvoltarea copilului și pentru adaptarea copilului la gradiniță. Dincolo de dezvoltarea gândirii, a spiritului de colaborare și inițativă, a unui cadru prestabilit de conduită și funcționare, foarte utile atunci când el va fi școlar, este demonstrat statistic că, într-o astfel de grădiniță (https://fastrackids.ro/cursuri/fastrack-multiday/), de exemplu, aptitudinile sociale și vocabularul receptiv și activ ale copilului cresc cu 6% până la 12% în doar 6 luni de la evaluarea inițială.

Și încă ceva, de final. Aproape că nu există copil care să nu fi ajuns să iubească viața de grădiniță cu jocurile, învățarea și farmecul ei. Încurajator, nu-i așa?

Hai să începem împreună adaptarea copilului la gradiniță!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *