Cum se manifestă dezvoltarea prin explorare la copii?
Pentru dezvoltarea armonioasă a copilului tău, perioada 0-4 ani sau perioada curiozitățiilor este esențială. Rolul explorării este de a îl ajuta pe cel mic să descopere lumea înconjurătoare. Astfel, are loc dezvoltarea prin explorare pentru copii.
Ușor ușor, se dezvoltă abilitățile motorii și prin intermediul acestora, posibilitatea de a descoperi prin propriile forțe. Cu autonomia în mișcare, în sufletul celui mic crește curiozitatea.
De la primul an de viață, se observă ochișorii mari ai copilașilor dornici să cunoască cât mai multe. Fiecare mișcare este atent privită de omulețul abia apărut pe lume.
O situație povestită de una dintre mămicile FasTracKids a fost că în perioada în care toată familia se pregătea de Crăciun, soțul ei a început să decoreze locuința. Copilul lor de numai 3 ani și jumătate a văzut ceva sclipitor în brad și acesta a început să tragă de acel lucru. Următoarea scenă pe care a văzut-o a fost aceea că bradul se înclinase să cadă.
Băiețelul nu a pățit nimic întrucât soțul ei a acționat rapid. Bradul era unul artificial și mic, dar de atunci băiețelul dacă dorea ceva din brad, îi cerea ei sau tăticului salvator.
Morala poveștii: prin experiență proprie sau prin explorarea diferitor situații și lucruri, copiii pot învăța cum să se descurce și ce decizie să ia. Se observă dezvoltarea prin explorare.
De o importanță deosebită, este rolul explorării în dezvoltarea cognitivă – decizii, dezvoltarea memoriei, îmbunătățirea limbajului, inteligența, logica. Ani de cercetare în psihologia copilului, arată că fără explorarea caracteristică vârstei, cei mici întâmpină o serie de probleme de natură cognitivă.
Ca părinți, avem rolul de a încuraja acest proces de familiarizare cu lumea înconjurătoare. Întrebările tip De ce…? fac parte din rutina zilnică a copiilor odată cu înaintarea în vârstă și nu trebuie lăsate nerăspunse. Astfel, încurajăm dezvoltarea prin explorare.
În special în primii ani de viață, este important ca explorarea să aibă loc prin activități fizice, departe de mediul digital.
Cei mici simt lucrurile din jur cu ajutorul mânuțelor, simt obiectele și descoperă cum funcționează fiecare lucru din jurul lor. Acest tip de explorare, îi ajută atât la nivel cognitiv cât și social – emoțional.
Odată cu primii pași și mai apoi cu alergatul și dansatul, explorarea devine din ce în ce mai vizibilă. Momente precum alergatul copilașului de colo-colo și atingerea tuturor obiectelor din jur sunt de o importanță deosebită în dezvoltarea prin explorare.

La rândul său, motricitatea (mișcările fine de mare precizie) se dezvoltă tot în această perioadă prin intermediul explorării. Joculețe cu plastilină, construirea blocurilor de cuburi, alăturarea pieselor de puzzle sunt câteva dintre activitățile în această direcție.
În ziua de astăzi, mai mult decât oricând, dezvoltarea cognitivă a copiilor este stimulată încă de la vârste fragede de tehnologie. Copilăria din perioada aceasta este caracterizată de fel de fel de device-uri, alături de care cei mici petrec ore în șir.
Explorarea devine o experiență digitală încă la vârste fragede. Te așteptăm pe www.fastrackids.ro cu mai multe detalii despre experiența de învățare FasTracKids.
Programul FasTrack Explorers este ideal pentru această vârstă, cea mai bună primă experiență educațională.
Pentru că ne adresăm copiilor între 2-4 ani, ne propunem să punem baze ferme pentru începerea procesului de învățare și facem acest lucru prin fel de fel de tehnici digitale și interactive, ce includ oportunități de colaborare cu profesori și colegi.
Ziua unui Explorator FasTrack este plină de muzică, artă şi mişcare – o constanta dezvoltarea prin explorare a lumii din jur, totul într-un mediu dinamic și distractiv.
Hai să descoperi mai multe despre programul nostru și ulterior, să te alături unei lecții demonstrative pline de micuți exploratori: https://fastrackids.ro/cursuri/fastrack-explorers/ .