“Prea devreme” nu există atunci când vine vorba despre educația copilului tău. Și știi la ce ne referim când spunem asta mai ales dacă ești proaspăt părinte și vezi cum copilul tău învață efectiv în fiecare moment al creșterii lui.

Încă din primele luni de viață, copilul învață să fie. Să își țină capul, să apuce, să recunoască, să mestece, să vorbească pentru ca mai apoi să spună NU de o sută de ori pe zi. Acum zâmbești și te întrebi dacă nu cumva a atins suta înainte de prânz.

Ce vrem să spunem este că el nu învață toate aceste lucruri pentru că îl obligăm, pentru că TREBUIE, pentru că suntem noi snobi și invadați de ideea de a avea copilul cel mai deștept. Nu! Învățăm din primele zile pentru că așa suntem programați de generoasa natură- care ne-a înzestrat cu darul de a funcționa atât de armonios- să devenim, să ne adaptăm, să progresăm prin învățare. Mulțumim infinit, natură!

Acum, științific vorbind, este cunoscut faptul că 50% dintre legăturile interneuronale pe care se va baza procesul de învățare de mai târziu, se dezvoltă până la vârsta de 5 ani. Practic, modul în care învățăm întreaga viață este dictat de ceea ca facem în primii ani. Și e perfect. Pentru că în primii 5 ani învățăm jucându-ne.

Creierele mici- dar mari, așa cum spuneam mai sus- sunt însetate de cunoaștere. Le place la nebunie să învețe, să împingă limitele cunoașterii în fiecare zi mai mult. Îți dai seama de acest lucru atunci când vezi mândria din privirea copilului tău în urma unui Bravo! binemeritat după ce nimerește cubul în forma lui. Da, copiilor le place să fie lăudați și validați. Este una dintre nevoile afective importante ale omului.

Așadar, bineînțeles că vrei să bați fierul cât e cald. Vrei să te bucuri de capacitatea creierului acum când el absoarbe mult, mult, ca un burete. Și o face pentru că îi place și așa e el construit.

Și, mai ales, vrei ca acest lucru să se întâmple într-un mediu studiat, plăcut și potrivit nevoilor copiilor. Știm că te joci acasă cu cel mic. Știm că îi citești, că vorbiți, că aveți sistemul vostru de învățare. Dar gândește-te la ideea de a-i oferi și mai mult, precum șansa de a comunica, de a se bucura și de o altă perspectivă, de a adera la un colectiv și a exista și în afara mediului de acasă.

Și-apoi ce ai de pierdut? Mai ales când vine vorba de educația și binele copilului tău.

Nu te teme că îți încarci copilul înainte de a fi necesar. Atât timp cât îi oferi, prin joacă, informația pe care el, în mod firesc, o cere. Pentru că nu practicăm educația de tip pâlnie- îți imaginezi aici un copil- pâlnie în care se toarnă necontrolat informații peste informații.

Noi, tu, părinte, societatea, nimeni nu își dorește ca el să știe TOT. Ce ne dorim pentru copiii noștri este ca ei să învețe să gândească critic, constructiv, să ia decizii analizate. Să aleagă deștept în momente cheie, să fie oameni echilibrați și fericiți. Să învețe cum să învețe atunci când au nevoie. Toate aceste lucruri se învață timpuriu, prin joacă. Cât de frumos este așa?

Dacă tu crezi altfel decât noi și vrei să vorbim constructiv despre asta, dacă ai întrebări sau pur și simplu vrei să afli mai multe despre educația timpurie, așa cum o practicăm noi cu succes în întreaga lume, la FasTracKids, te așteptăm cu brațele deschise. Împreună putem crește un viitor așa cum ni-l imaginăm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *