Copilul tău este un geniu. ”Dacă judecăm, însă, un pește după abilitățile sale de a se urca în copac, el va trăi toată viața cu impresia că nu este deștept.”, spunea Albert Einstein în replica devenită celebră.
Așa spun și nenumărate studii menite să măsoare geniul creativității copiilor. Aceștia, în jurul vârstei de 4 ani trec, aparent cu brio, teste de gândire critică și creativitate. Asta, cel puțin în comparație cu cei cu vârsta de aproximativ 10 ani.
Pornind de aceleași date, copiii de 4 ani au gândirea divergentă– imaginația care permite rezolvarea de probleme cu un număr infinit de posibilități și probabilități- mult mai dezvoltată decât în cazul copiilor de 10 ani.
Aceștia din urmă, apelează mai degrabă la ceea ce numim gândire convergentă– care se referă la a analiza o situație pe toate planurile, a o întoarce pe toate părțile. Lucru care se pare că înfrânează imaginația, fără a avea un sens negativ și care susține, de fapt, gândirea critică.
Cauzele pot fi de naturi diferite, printre care cea mai importantă este sistemul de educație gândit în aceiași parametri pentru toți copiii, în mod egal. Asta, în condițiile în care și noi, dar mai ales copiii, învață, gândesc și creează în moduri diferite.
Astfel, abilități native sunt reprimate încă din primii ani de viață, neajungând să fie suficient explorate pentru viitorul om de succes, capabil de decizii înțelepte în urma unei gândiri critice.
Tot specialiștii spun despre geniul creativității că poate fi recuperat într-o oarecare măsură prin exerciții speciale. Însă, de ce să îl recuperezi, când acesta poate fi descoperit și chiar dezvoltat?
În primii ani de viață, se creează miliarde de conexiuni neuronale. Educația timpurie este contextul lor propice și este gata să susțină succesul viitorului om de bine.
Copilul tău este un geniu. Iar tu nu trebuie să te întrebi DACĂ acesta este inteligent, ci ÎN CE FEL este inteligent. Iar acum, grație progresului în acest segment al educației, poți afla CUM învață.
Un astfel de instrument, conceput pentru a oferi părinților și profesorilor posibilitatea de a dezvolta stilul de învățare preferat de copil, puteți găsi la FasTracKids Galați.
Se numește EPIF(link EPIF ftk.ro), este acronimul pentru Evaluarea Potețialului de Învățare FasTracKids și este dezvoltat de Howard Gardner, pe baza cercetărilor sale despre teoria inteligențelor multiple. Acesta a izolat 8 inteligențe, cea de-a noua nefiind ascociată încă unei zone cerebrale specifice- inteligența existențială.
- Inteligenţa verbală/lingvistică
- Inteligenţa logică/matematică
- Inteligenţa muzicală/ritmică
- Inteligenţa vizuală/spaţială
- Inteligenţa naturalistă
- Inteligenţa corporală/kinestezică
- Inteligenţa intrapersonală
- Inteligenţa interpersonală
- Inteligența existențială
Orice tip de inteligență este un potențial bio-psihologic, iar despre fiecare categorie vom vorbi pe larg într-un articol ulterior.
Copilul tău posedă o colecție de inteligențe care îi conferă un profil unic. Este posibil ca niciuna dintre categorii să nu iasă în mod special în evidență, dar o combinație reușită între acestea să fie un context propice succesului pe plan educațional sau profesional.
Așadar, dezvoltarea potențialului unui copil depinde de ceea ce învață și de CUM învață cu inteligența lui specifică. Iar acestea se descoperă cu educația timpurie și cu instrumentele (link lectie gratuita FTK) pe care aceasta le oferă.