EPIF – Evaluarea Potențialului de Învățare FasTracKids

Spune “Da!” educației

Pentru că fiecare copil învață în stilul său unic, testul EPIF (Evaluarea Potențialului de Învățare FasTracKids) a fost conceput pentru a le oferi părinților și profesorilor posibilitatea de a dezvolta stilul de învățare preferat de copil. Nu trebuie să ne întrebăm DACĂ un copil este inteligent, ci ÎN CE FEL este acesta inteligent!

Teoria inteligențelor multiple

EPIF se bazează pe cercetările Dr. Howard Gardner despre teoria inteligențelor multiple, dezvoltată în 1983.

Gardner a pornit de la ideea că noțiunea de bază asupra capacității intelectuale, măsurat prin coeficientul de inteligență, este limitată. Capacitatea de memorare sau logica nu sunt singurele instrumente care ne definesc inteligența. Fiecare dintre noi deține o serie unică de abilități și talente. Astfel, Gardner propune opt tipuri diferite de inteligență: verbală/ lingvistică, logică/ matematică, vizuală/ spațială, kinestezică/ corporală, muzicală/ ritmică, intrapersonală, interpresonală și naturalistă. Un copil poate avea cât mai multe tipuri: poate să prezinte o anumită sensibilitate față de sunete, își poate conștientiza foarte bine sentimentele, dar în același timp poate și să realizeze calcule matematice complexe. El este unic, la fel ca toți ceilalți copii. Toți se diferențiază prin combinațiile neasemuite, iar prin dezvoltarea tipului de inteligență al fiecărui copil, el poate învăța ceea ce-i place și se poate orienta într-o direcție în care manifestă înclinare.

Cum folosește EPIF teoria inteligențelor multiple?

Rețelele FasTracKids s-au axat pe cercetările lui Howard Gardner, realizând în premieră un concept unic și revoluționar cu ajutorul studiilor doctorului Louis Norbeck. Acest concept s-a numit E.P.I.F., abreviat de la Evaluarea Potențialului de Învățare FasTracKids. Conceptul este unic în România, regăsindu-se doar în cadrul programului de educație FasTracKids.

Dr. Louis Norbeck profesează la Colegiul McDaniel din Westminster, Maryland, SUA, cu specializare în psihologie, predare și dinamică de grup. Din experiența sa proprie de profesor, consilier, administrator și antrenor din diverse școli sau facultăți din Statele Unite, a realizat faptul că toți copiii sunt diferiți și excelează doar în anumite domenii, în timp ce în altele stagnează sau nu prezintă nici un interes pentru materie. Astfel, influențat și de cercetările lui Howard Gardner, a creat un test scurt menit să ajute atât copii, părinții dar și profesorii și educatorii să înțeleagă adevăratele abilități ale copilului și să afle ce-i place cu adevărat să învețe.

De ce ar trebui să alegi EPIF pentru copilul tău?

Pentru că probabil și tu ai observat dacă copilului tău îi place mai mult să citească decât să facă calcule matematice, dacă este atras de natură, sau dacă preferă să facă sport. Acestea sunt doar câteva indicii pentru faptul că cel mic are o înclinație către un domeniu specific și stil de învățare. Este complet normal ca un copil să nu exceleze în tot și să fie pasionat doar de anumite domenii. Întrebarea este care sunt acele materii și cum îl poți ajuta să devină cea mai bună versiune a sa?

Cu EPIF, poți identifica într-un timp scurt de doar 30 de minute stilul dominant de învățare al copilului. În centrele noastre, un formator certificat FasTracKids va lucra împreună cu dumneavoastră şi copilul dumneavoastră pentru a face o evaluare simplă şi distractivă, folosind mai multe imagini speciale. La final, veţi primi un raport detaliat care identifică preferinţele de învăţare ale copilului şi vă dă dumneavoastră sfaturi despre cum să susţineţi copilul şi acasă.

Ce poate pierde cel mic dacă nu participă la EPIF?

Efectele se vor vedea pe termen lung în rândul copilului. El va fi forțat să învețe câte puțin din tot, niciodată să aprofundeze DOAR ce-i place, iar în cazul unor eșecuri în domenii în care nu excelează, va fi întotdeauna dezamăgit și se va compara cu ceilalți. Acest lucru îl va afecta în viața de adult de mai târziu.

Părintele riscă să-l oblige pe cel mic să facă lucruri care nu-i plac și pentru care nu este pregătit și nu vor afla niciodată DE CE nu-i place copilului să învețe un anumit lucru. Cu EPIF, puteți identifica stilul dominant de învățare a copilului și-l puteți ajuta să-l folosească și în alte domenii.

Cel mai important lucru de avut în vedere este viitorul copilului și fericirea sa.

Ceea ce merită învățat poate fi prezentat în mai multe moduri. Aceste diferite moduri fac apel la multiple tipuri inteligență.” Dr. Howard Gardner. 

Descoperă și cum faci să pară fascinantă limba engleză pentru copii!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *