Și ce dacă sună deja clișeic? Luna decembrie este cel mai potrivit moment să vorbim despre a dărui – mici cadouri, timp împreună cu oameni dragi, timp pentru tine, sentiment de sărbătoare și tradiție. Să dăruiești este una dintre cele mai sincere forme de bunătate.
Firește, ne dorim ca aceste lucruri să ajungă la copiii noștri. Inteligența înseamnă, mai întâi de toate altruism, empatie, compasiune. La FasTracKids, credem cu tărie că oamenii educați sunt oameni buni, în primul rând.
De aceea, în luna decembrie, centrele noastre vor deveni centre ale donării și a conștientizării inegalității sociale de către copii, încurajându-i să doneze o carte sau o jucărie la care sunt dispuși să renunțe spre bucuria copiilor care au nevoie de ele.
Sună ideal. Părinții știu, însă, că nu întotdeauna ”a împărți” și ”a dărui” se întâmplă cu ușurință, când vine vorba de copiii lor. Fie că e vorba de frați, colegi, parteneri de joacă sau chiar ei, părinții, copiii nu văd mereu cu ochi buni împărțitul jucăriilor sau dulciurilor.
Nu este cazul să vă îngrijorați. Nu aveți un copil rău intenționat sau un viitor adult egoist. Sunt reacții perfect normale pentru vârsta copilăriei, când simțul proprietății este destul de acut. De aceea are adulți în jurul lui, pentru a-i încuraja gesturile de altruism.
Iată, însă, câteva metode la care ați putea apela:
1. Mereu important: fii exemplul lui personal! Inițiază conversații în care să verbalizezi aceste noțiuni. ”Vreau să împart ciocolata mea cu tine.”, ”Tati, am făcut cafea și pentru tine.”, ”Să citim povestea de seară împreună cu surioara ta.” Lasă-l să te vadă dăruind, luând, făcând compromisuri, gândindu-te la cei din jur. Spune mereu ”Te rog!” și ”Mulțumesc!” lăsând să se vadă satisfacția de a dărui.
2. Dacă e distractiv, e și mai bine. Îndreptați-vă către jocuri de echipă, către alternarea sarcinilor, către proiecte care presupun cooperare. Astfel va conștientiza locul și importanța persoanei de lângă sine. Până la împărți, mai e doar un pas.
3. Stabiliți împreună ce jucării nu sunt spre a fi împărțite sub nicio formă, înainte de a vă întâlni cu alți copii. Găsiți un loc aparte pentru acestea, așa încât musafirii sau partenerii de joacă să nu aibă acces la ele. La toate celelalte jucării, toți copiii au acces.
4. Timpul decide. Setați împreună limite de timp. Un copil se poate folosi piesele de Lego pentru a construi ceva timp de 5 minute. La expirarea timpului, el trebuie să le dea următorului copil.
5. Faceți schimb. Învață-l să ofere la schimb o jucărie, atunci când solicită o alta de la copiii din jur.
6. Arată-ți aprecierea atunci când împarte. Când simte că face un lucru bun, iar laudele și încurajările tale sunt cea mai mare recompensă, va continua să o facă.
7. Implică-l în acțiuni caritabile. Perioada sărbătorilor este cel mai bun moment pentru a face acest lucru. Explică-i într-un mod cât se poate de blând că există copii care au mai puține lucruri decât are el. Și cât s-ar bucura un astfel de copil dacă i-ar fi dăruită o jucărie, carte, hăinuță.
În final, respectă-i acel ”Al meu!”. Susține-l, explicându-le celor din jur că este noua lui jucărie preferată și că în acest moment nu este dispus să o împartă. Trebuie, însă, să îi încurajăm și pe ceilalți copii să spună ce simt în legătură cu refuzul prietenului lor.
Nu uitați, copiii nu rămân egoiști. Adultul generos și plin de compasiune, dispus să împartă, este copilul care a văzut aceste lucruri în jurul lui.