Dacă nu putem vorbi pentru a ne înțelege cu bebelușul nostru, ce facem? E simplu, apelăm la comunicarea prin semne! Așa își comunică cei mici sentimentele. Pentru că, în final, comunicarea non-verbală este mult mai importantă decât cea verbală.
Să ne gândim la semnele non-verbale pe care le facem și noi zi de zi. Când facem cuiva cu mâna, când dăm din cap negativ sau afirmativ, când ne strâmbăm când mâncăm ceva acru, etc. Toate aceste semne comunică ceva, iar receptorul primește mesajul pe care îl transmitem. Îl salutăm căci abia ne-am văzut, nu ne convine ceva sau din contră, ne surâde idea sau îi spunem printr-o mimică simplă că nu ne place lămâia. Sunt semne pe care le-am învățat natural și le-am învățat în mod intuitiv. Așa funcționează și cu cei mici!
Când ai un bebeluș începi să fii în stare să interpretezi râsul și plânsul în funcție de nevoia pe care o are acesta. Deja începi să înțelegi că plânsul de durere este diferit de cel de foamete. Știi când vrea lapte doar prin cum plânge. Știi că s-a lovit și-l doare după zgomotul mai puternic al plânsetelor.
Cultivarea limbajului prin semne a celor mici încă de la primele vârste ajută la o mai bună relație între părinți și bebeluș, dar și mai târziu vor apărea beneficiile. De-a lungul timpurilor, mai mulți cercetători au demonstrat că această comunicare non-verbală ajută la dezvoltarea mai ușoară și rapidă a limbajului și inteligenței. De asemenea, comunicarea prin semne crează noi relații de prietenie și cu ceilalți copii, ajută la comunicarea cu părinții, dezvoltă bebelușul emoțional într-o manieră pozitivă și crește încrederea sa în sine.
Un studiu științific este cel condus de psihologii Linda Acredolo și Susan Goodwin care a durat 20 de ani și a cercetat în detaliu dezvoltarea copiilor. Ele au împărțit mai mulți bebeluși în două grupe, într-una folosind comunicarea prin semne, iar în cealaltă nu. Când cei mici au împlini doi ani, copiii care au folosit comunicarea prin semne erau avansați din punct de vedere intelectual cu trei luni mai mult decât ceilalți. La trei ani, aveau abilități de comunicare mai dezvoltate, iar intelectual erau mai avansați cu aproximativ un an. Acest experiment a mai demonstrat că limbajul prin semne reduce sentimentele de agresivitate ale copiilor și încurajează procesul de învățare a acestora.
Cum să începeți comunicarea prin semne cu bebelușul?
În primul rând, asigurați-vă că cel mic este bine dispus! Apoi alegeți-vă un program specializat în acest sens cu specialiști în domeniu. Această practică este recomandată imediat după nașterea bebelușului, aproximativ la 6 luni.
La FasTracKids, acest program se numește FasTrack Signing. Cu aceste principii, informații specializate în domeniu și educatori talentați și pasionați, comunicăm cu bebelușii prin semne și pregătim și părinții în acest sens. La copii s-au constatat aproximativ 49 tipuri de gesturi, iar un copil de 19 luni folosește chiar și aproximativ 100 gesturi pe lună. Noi te ajutăm să înțelegi și să înveți aceste gesturi! Nu uitați să comunicați și în viața de zi cu zi cu cei mici prin semne și să vă lăudați și apreciați micuțul!
Cursul FasTrack Signing se desfășoară de-a lungul a de 30 de lecții, o dată pe săptămână, timp de o oră.
Dacă dorești mai multe detalii despre cum decurge o lecție la FasTracKids, aplică acum pe site pentru o lecție demonstrativă.
Nu uita să te abonezi la newsletter-ul nostru pentru a primi ultimele articole în care descoperim împreună lumea celor mici!