Cititul la copii este acea pasiune cu rol de beneficiu pentru minte și suflet care îi va însoți în până în viața târzie de adult. Toți părinții responsabili cunosc acest lucru și își doresc ca micuții lor să fie îndrăgostiți de citit.

Și e perfect firesc, dacă luăm în calcul faptul că cititul aduce atât de mult bine în dezvoltarea armonioasă a celui mic, pornind de la dezvoltarea vocabularului și a imaginației, până la creșterea puterii de concentrare și lărgirea orizonturilor cunoașterii. Iar printre cele mai importante beneficii ale cititului este și faptul că va crea o legătură puternică între voi.

Deși reprezintă cea mai frumoasă călătorie și portal de visare pe care le poți dărui copilului tău, este posibil ca lumea cărților să nu i se pară fascinantă în mod natural. Ci una care se cere descoperită și mai apoi iubită, doar dacă acest lucru îi este insuflat din familie.

De aceea, printre cele mai simple, dar pline de responsabilitate, metode de a încuraja cititul la copii, este puterea exemplului personal. Copilul, eminamente imitativ în primii ani de viață, va face ceea ce faci tu. Așa că citește! În acest fel, i se va părea un gest firesc pe care îl va face fără a i se părea o obligație.

Ce alte lucruri mai poți face pentru a-ți îndrăgosti copilul de aventura cititului?

Citește-i încă din primele zile de viață. Cititul nu are vârstă. Fără să conteze subiectul cărții, pe pieptul mamei care citește, se produce un moment special în care copilul poate simți emoția, căldura, siguranța.

Cărțile pentru copii pot intra în viața copilului încă de la 6 luni când acesta poate face diferența dintre un obiect și imaginea lui.

Alegeți cărți simple, cu rime și multe cuvinte care se repetă. Ritmica îi liniștește.

Creați un colț atractiv pentru citit cu un fotoliu comod, pături, veioză și un raft la care copilul să aibă acces ușor și să poată alege și simți cărțile. Fiți creativi cu varietatea de texturi. Carton, lemn, cărți textile? Le va trage, rupe,”gusta”, dar acest lucru e perfect normal și face parte din procesul de descoperire. Copilul va ajunge să iubească ritualul cititului dacă nu îl opriți să facă aceste lucruri sau îl obligați să stea liniștit sau să nu vorbească.

Citiți ca un actor! Pe voci, cu onomatopee, puneți întrebări, lăsați-l să vă întrerupă. Nu există reguli, ci doar căi creative spre a insufla pasiunea cititului la copii.

Și probabil sfatul pe care îl auzim tot mai des: evitați ecranele. Și voi, părinții, și ei, copiii. Pentru voi este dificil și anevoios. Ecranele ne mențin conectați, fac parte din joburile noastre în aceeași măsură în care le asociem cu timpul liber.

Să nu uităm, însă, ceea ce spuneam despre puterea exemplului personal. Iar pentru copii, cu cât amânăm mai mult întâlnirea cu ecranele strălucitoare, prea rapide și pline de informații pentru o minte în formare, cu atât vom descoperi un copil mai atent, mai creativ, cu o imaginație debordantă și comunicare fluidă. Toate acestea sunt inerția firească a pasiunii insuflate pentru cititul la copii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *